Vihdoin, pitkällisen harkinnan, vaikeiden päätösten ja yli kolmen vuoden tauon jälkeen meille on tulossa pentue! Pentueelle on olemassa jo pari-kolme potentiaalista kotia, mutta lukumäärästä riippuen saattaa olla, että pari kotia on vielä etsinnässä. Jos kodissa ja elämässä on tilausta pienelle, naskalihampaiselle russelinpennulle, ota yhteyttä sähköpostitse ([email protected]) tai puhelimitse (040-708 1530).

 

Tässä kolmen vuoden aikana potentiaaliset jalostusnartut ovat vähentyneet yhteen: jäljelle jäi edellisen pentueen Cloudy (Pearlfield's Glittering Cloud), joka on asustellut Tallinnan liepeillä Viimsissä Kristinen ja Henrin prinsessana. Cloudy ei ole mikään näyttelykehien supertähti, mutta siinä on todella paljon sellaisia ominaisuuksia, mitä jalostuskoiralta toivon. Aivan ensimmäiseksi sen luonne on täyttä kultaa: ystävällinen ja avoin kaiken ikäisille ihmisille, käyttäytyy suurimman osan aikaa hyvin seesteisesti vailla minkäänlaista rauhattomuutta, mutta innostuu sekunnissa leikkimään, juoksemaan tai vaikka uimaan.

 

Cloudy3_edited.jpg

Cloudy%203v%205.jpg

 

Koiralaumassa Cloudy on osoittautunut poikkeuksellisen sopeutuvaksi yksilöksi: tähän mennessä se on ainoa vieras koira, jonka omat koirani hyväksyvät rennosti meille kotiin ja jopa sänkyyn nukkumaan. Cloudy antaa kohteliaasti tilaa muille, mutta ei ala liehitellä ja mielistellä, vaan käyttäytyy tyynen itsevarmasti. Ihmisten ilmoilla kulkiessa Cloudy on oikea malliesimerkki yhteiskuntakelpoisesta pikkukoirasta, joka ei riuhdo, sinkoile tai räyhää. Jos jotain saa toivoa, luonteeseen voisi kaivata pientä kovuutta. Erityisesti nuorena Cloudy suhtautui vähän turhan varovaisesti joihinkin asioihin, mutta aika ja aikuistuminen ovat onneksi tehneet tehtävänsä, ja nyt se selviää arkisista yllättävistä tapahtumista ihan niinkuin pitääkin.

 

IMG_6676.jpg

 

Cloudy on terveystutkittu varsin kattavasti: se kuvattiin virallisesti selästään, lonkistaan ja kyynäristään viime vuonna, ja kaikki tulokset olivat priimaa (selkä LTV0, SP0, VA0, lonkat A/A ja kyynärät 0/0). Cloudy on tarkastettu ensimmäisen kerran silmistään ja polvistaan Virossa tammikuussa 2016 (polvet 0/0 ja silmät terveet) ja uudelleen toukokuussa 2017 Suomessa samoin tuloksin. Muutenkaan Cloudyn terveydessä ei ole ollut ongelmia. Sille sopii kaikki ruuat, eikä se ole kärsinyt silmä-, korva-, tms. tulehduksista. Cloudylla on suussa kaikki hampaat hyvässä järjestyksessä.

 

Cloudy%203v%209.jpg

 

Olennainen osa terveyttä ja tietysti myös rodunomaisuutta on rakenne ja ulkomuoto. Cloudy on tyypiltään omaan makuuni turhan pitkärunkoinen ja matala, ja sen rintakehä on hiukan turhan pyöreä ja alalinja kuroutuva. Se on kuitenkin mukavasti kulmautunut ja terverakenteinen, liikkuessaan erittäin ketterä ja elastinen. Ravissa sillä on sopiva askelpituus ja se liikkuu melko suoraan sekä edestä että takaa katsoen. Näyttelyssä se on yhtä EH:ta lukuunottamatta palkittu aina erinomaisella (Virossa ja Suomessa), lisäksi sillä on Virosta junnuvalion arvo ja myös aikuisten serti. (Tulokset Viron jalostustietojärjestelmässä ja KoiraNetissä.) Pää ja ilme Cloudylla on suhteellisen hyvät, kunnollinen otsapenger ja kauniit silmät. Korvat voisivat olla pienemmät ja kuono lyhyempi ja vahvempi. Turkki on runsas karkea: päälliturkki on suoraa ja hyvin nypittävää, mutta se voisi olla laadultaan karkeampaa. Pohjavillaa Cloudylla saisi olla enemmän. Pänkinänkuoressa ulkomuodosta voisi sanoa, että parannettavaa löytyy paljonkin, mutta koiran elämään ja liikkumiseen vaikuttavat perusasiat ovat kuitenkin kunnossa.

 

Cloudy%203v%208.jpg

 

Vaikka russeleita syntyy noin tuhat kappaletta vuodessa, sopivan uroksen löytäminen tuntuu kuitenkin olevan melko mahdoton tehtävä. Olikin oikea onnenpotku, kun reilu vuosi sitten törmäsin Fb:ssä Renellin Noran agilityvideoon, jossa kulkeva Vini-poika (Kisentel's The Charm Of You) teki lähtemättömän vaikutuksen. Innokkaana agilityharrastajana Vinin tapa liikkua ja hypätä oli todellista hunajaa silmille, sillä toisin kuin surullisen monet russelit, se kykeni laukkaamaan ja hyppäämään kauniisti, taloudellisesti ja sujuvasti. "Sukuvika", sillä vähän myöhemmin tajusin, että yksi agilityn supernimistä russeleiden keskuudessa (Kisentel's Zoolander) on samasta emästä kuin Vini. Vinistä löytyi myös kuva Noran sivuilta ja kappas: myös sen ulkomuodosta löytyi juuri ne asiat, joita Cloudylle kaipasin. Vinillä oli aivan passelit mittasuhteet, sopivasti raajakorkeutta, kaunis lavan asento ja ylälinja, tasapainoiset kulmaukset ja hieno, suorakaiteen muotoinen ja sopivan tiivis runko. Jännittyneenä avasin Koiranetin ja tein yhdistelmän siellä: yllätys oli iloinen, kun yhdistelmän sukusiitosprosentti oli vain 0,20% ja sukukatokerroin 0,94 kuudella sukupolvella laskettuna. Koiranetiä tutkiessani huomasin, että Vini oli kaiken muun hyvän lisäksi kuvattu selästään ja lonkistaan terveeksi (selkä LTV0, SP0, VA0 ja lonkat B/B)! Sillä on myös terveeksi tutkitut silmät ja polvet (0/0).

 

Vini2.jpg

 

 

Tapasin Vinin myöhemmin kesällä russeleiden agilitykoulutuspäivässä, enkä olisi voinut olla tyytyväisempi koiraan. Sen lisäksi, että meno radalla näytti vieläkin paremmalta kuin videoilla, se oli tyyppinä ja persoonana varsin mahtava. Toiveissa olisi, että Vini toisi jälkeläisiin ripauksen rämäpäisyyttä ja tietysti erinomaisia harrastuskoiraominaisuuksia. Yhdistelmästä toivotaan syntyväksi reippaita, sosiaalisia ja hyvähermoisia koiria, joiden kanssa arki sujuu mukavasti ja monipuolinen harrastaminen on mahdollista. Ulkomuodon puolesta Vini tuo jälkeläisiin toivottavasti aavistuksen raajakorkeutta ja kompaktiutta. Syntyvät pennut tulevat tuskin olemaan mitään pikkurusseleita, toivottavasti kuitenkin edes suurimmaksi osin enintään sen 30 senttiä. Ulkomuodollisesti suurin "riski" lienee päissä ja värityksissä: kummallakin vanhemmista on melko pitkänomaiset päät, suurehkot korvat ja vaaleat väritykset. Jalostusvalintoja tehdessä päätin kuitenkin priorisoida asiat siten, että hyvä ja toimiva rakenne sekä erinomaiset luonteet ja terveys menevät tällaisten pienten yksityiskohtien edelle. Aika näyttää, kuinka hyvin tilaukset otettiin vastaan.

 

Vini.jpg

Vinin kuvat Nora Renell